ŞEHİDİMİZ "HALİT KAYA ALDOĞAN"
Mustafa Kemal'in barışçılık siyasetinin devamlılığını savunan Türk Milleti'nin evlatları , Kore'de şanlı bir tarih yazmışlardır. Bu şanlı Türk evlatlarından biri de Şehit Yüzbaşı Halit Kaya Aldoğan'dır. Asıl adı "Halit" olan Kaya Aldoğan , 1913 yılında Sivas'ın Suşehri ilçesinde dünyaya gelmiştir. Babası Mehmet Ali Bey , Çanakkale'de şehit düşmüştür. Kardeşi , kurtuluş Savaşı kahramanlarından olan General Sadık Aldoğan'dır. Kaya Aldoğan, 1937'de harp okulundan subay olarak mezun olur. 1940 yılında Çanakkale'nin Ezine ilçesindeki tümene tayini çıkar. Bu görevdeyken karşısına çıkan uçurumdan atını basit bir mekanizma ile karşıdan karşıya geçirmesini izleyen Nurettin Paşa, bu olaydan etkilenir ve kendisine "Kaya" adını verir. Ezine'de görev yaptığı dönemde eski belediye bakanlarından Rüşdü Bayrı'nın kızı Süheyla Hanım'la 1944 yılında evlenir. 1946 yılında yüzbaşı rütbesini alırken kayıtlarda ismi Halit Kaya Aldoğan olarak geçer. 1948'de ise Kıdemli Yüzbaşı olur. 16 Mayıs 1949 tarihinde Kaya Aldoğan'ın tayini Kuşadası'na çıkmıştır. Buradaki yeni görevi Kuşadası Askerlik Şube Başkanlığı olmuştur. Kaya Aldoğan bu görevindeyken, arkasına Sovyetler Birliği’nin ve Çin’in desteğini alan Kuzey Kore, 25 Haziran 1950’de Güney Kore’yi işgale başlar. Bunun üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore’ye karşı askeri müdahalede bulunma kararı alır. 25 Temmuz 1950'de Türkiye, Kore'ye asker gönderme kararı alır. Birleşmiş Milletler Komutanlığı'na 4500 kişilik bir kuvvet vermeyi kararlaştırır. Kaya Aldoğan Kore Savaşı'na gönüllü olarak katılmaya karar verir. Bu kararın ardından 241. Piyade Alayı İkmal Bölük Komutanlığı'na tayin edilir. Daha sonra birliğiyle birlikte 26 gün süren deniz yolculuğunun ardından Kore'ye ulaşır.
25 Kasım 1950 günü Kaya Akdoğan'ın 1. Talimgah Bölüğü Tugay Karargahı ile birlikte Kunuri kasabasına yerleşir.Kunuri Savaşı Türk ordusunun Kurtuluş Savaşı'ndan 28 yıl sonra girdiği ilk savaş olacaktır. 28 Kasım 1950 günü,Yüzbaşı Kaya Aldoğan'a bölüğüyle Kunuri'den hareket edip piyade taburlarımızın savaştığı Wavon Bölgesi'nin 5 km gerisindeki Sinnim-ni köyüne giderek mevzilenmesi ve geri çekilecek Piyade taburlarını himaye etmesi emredilir. Kaya Aldoğan hemen bölüğünü toplar ve Sinnim-ni'ye hareket eder. Harp okullarının Harp tarihi derslerinde Kunuri Savaşı'ndaki Türk Tugay'ının bu mücadelesi övgüyle anılmaktadır. Kaya Aldoğan'ın bölüğü savaşın bu kritik safhasında çok önemli bir görev icra edecektir. Zira üç piyade taburumuza çullanmış olan 38. Çin Ordusu'nun en öndeki tümenleri Kaya Aldoğan'ın bu küçücük bölüğüyle karşılaşacaktır. Yüzbaşı Aldoğan, ani baskın karşısında yanında bulunan askerleri süratle köyün içine dağıtmış, böylece köyün içine giremeyen düşman tereddüt göstererek ilerlemesini durdurmuştur. Kaya Aldoğan'ın bu saldırı esnasında 2. Tabur Komuta yerine giden 5. bölük erlerinden biri:" Talimgâhın yüzbaşısı sadece elindeki bombaları atmıyordu. Çinlilerin O’na attığı el bombalarını da patlamadan yerden alıp, iade ediyordu." diyerek Kaya Aldoğan'ın cesaretini övmektedir. Vakit gece yarısını gösterirken, Yüzbaşı Kaya Aldoğan sağ bacağından vuruldu.Vurulduğu esnada el bombalarını Çinlilere atmaya devam ediyordu.
Aşırı kan kaybetmeye başladığı için gücü tükenmişti. Son bir gayretle bir el bombasının pimini çekip düşmana atıyordu ki bu sefer bomba tuttuğu sağ elinden vuruldu. Elinde tuttuğu bomba infilak etti ve 29 kasım 1950 saat 02:00 sularında şehadete erdi. Kaya Aldoğan'ın şehit oluşundan iki yıl sonra o zamanki adıyla Maarif Vekaleti olan Milli Eğitim Bakanlığı 14 Ağustos 1952 tarihinde 238 sayılı kararla Kore'de şehit düşenlerin isimlerinin okullarda yaşatılmasına karar verir. Buna dayanılarak şimdiki Halk Kütüphanesi'nde Kuşadası Ortaokulu adıyla faaliyet sürdürmekte olan okulun adı "Kaya Aldoğan Ortaokulu" olarak değiştirilir. 1961 yılına kadar burada eğitime devam edildikten sonra şimdiki yerine taşınır. Ortaokulun 1973 yılında liseye çevrilmesiyle birlikte okulun adı "Kaya Aldoğan Lisesi" olarak anılmaya başlar. 2013-2014 Eğitim yılından itibaren Anadolu Lisesi ünvanını alır. Kuşadası Belediyesi, ilçemizin simge isimlerini yaşatmak amacıyla yaptığı Vefa Etkinlikleri kapsamında, şehidimiz Kaya Aldoğan'a da yer verdi. Lisemizin önünde 19 Mayıs Atatürk'ü Anma , Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerinde Kaya Aldoğan'ın heykel açılışı yapıldı. Kaynak: Sedat Onar , Okulumuz Eski Tarih Öğretmeni Hürmüz Yağız ( Tübitak Araştırma Projesi) . Bu çalışmalardan alıntı yapılmıştır